A Mikulás napra szánt ajándékok átadásának vannak kreatívabb módjai is, mint egy mikulás zacskó, vagy zsák. Ilyen lehet például egy mikulás csizma, aminél szintén végtelen variációs lehetőség adódik mint méret, mind szín, vagy akár a fazon tekintetében, és nem is nagyon bonyolult az elkészítése. Ráadásul Mikulás nap után is dísze lehet a lakásnak, vagy Karácsonykor újra felhasználható.

Mikulás csizma

Én most egy viszonylag alap verziót mutatok meg. Egyszerű fazonnal, mintás anyagból készül, a díszítése az egyszínű szegély, és a színben harmonizáló akasztó.

Nagyon szép lesz, ha egyszínű pirosból készíted, fehér szegéllyel. De applikálhatsz is rá valamit, például az ajándékozott nevének kezdő betűjét.

Előkészítés

Az általam készített csizma kb. 35 cm magas, és 25 cm széles.

Ehhez szükséges anyagok:

  • szabásminta (a nyomtatáshoz itt találsz segítséget),
  • mintás anyag a csizmának kb. 60 x 40 cm,
  • egyszínű anyag a szegélynek 35 x 15 cm,
  • 13 cm hosszú szalag az akasztóhoz (az enyém 2,5 cm széles volt).

Először nyomtasd ki a szabásmintát, vágd körbe a vonalak mentén, majd ragaszd össze a két darabot a jelölésnél. (A szabásminta tartalmazza a szükséges varrásszélességet.)

Hajtsd félbe hosszában a mintás anyagot, tűzd rá a csizma szabásmintáját, és szabd ki. (Ha nem félbehajtott anyaggal dolgozol, akkor ügyelj rá, hogy úgy szabd ki, hogy a nyomtatott fele egyszer felfelé, és egyszer pedig lefelé legyen az anyagon.)

A kiszabott részek

A kiszabott részek

Összeállítás

Fektesd egymásra színoldalával befelé a csizma részeit, majd varrd össze 1,5 cm varrásszélességgel.

A csizma orránál és a sarkánál vágd keskenyre a varrásszélességet, hogy kifordítás után szépen mutasson. Ugyanezért a homorú íven (a lábfej és a boka találkozásánál) készíts néhány bevágást úgy, hogy azért ne vágj be egészen a varratig. Majd fordítsd ki a csizmát.

Vágd keskenyre a domború ívek varrásráhagyását

Vágd keskenyre a domború ívek varrásráhagyását

Vágd be több helyen a homorú ív varrásráhagyását

Vágd be több helyen a homorú ív varrásráhagyását

A pánt anyagát fordítsd színével befelé keresztben, és varrd össze 1,5 cm varrásszélességgel a keskeny oldalán. Ezután hajtsd hosszában félbe úgy, hogy a varrat belülre kerüljön. Az akasztónak szánt szalagot hajtsd félbe, és gombostűzd rá a pántra ott, ahol az előbb összevarrtad. Figyel rá, hogy a szalag nyitott széle a pánt nyitott széle felé mutasson.

Hajtsd félbe a kész pántot, és tűzd rá az akasztót

Hajtsd félbe a kész pántot, és tűzd rá az akasztót

Tedd bele a pántot a csizma szárába úgy, hogy a nyitott széle felfelé álljon, és az akasztó a csizma és a pánt között legyen. Gombostűzd oda több helyen, de össze is fércelheted, ha úgy biztosabbnak érzed.

Gombostűzd a csizma belsejébe a pántot

Gombostűzd a csizma belsejébe a pántot

Tedd a varrógép talpa alá úgy, hogy a pánt legyen felül, és onnan kezdve, ahol az összevarrás (és alatta az akasztó) van, 1,5 cm varrásszélességgel varrd össze körben a pántot a csizma szájával.

Varrd össze a pántot és a csizmát

Varrd össze a pántot és a csizmát

Ugyanebben a helyzetben fordítsd felfelé a pántot, és az előbb elkészített varratot tűzd meg tűszélesen. (A csizma szájánál a csizma belső oldala felől kell varrnod.)

Tűzd le a varrást

Tűzd le a varrást

Befejezésül hajtsd le a pántot, és el is készültél!

A kész mikulás csizma

A kész mikulás csizma

Jó munkát!

Kata

 

2018-10-23T05:23:59+00:00Kategória: Vegyes ötletek|Címke: , , , |

Mondd el a véleményed!

Loading...