Vidám dísze lehet a lakásnak ez az emoji párna, amivel egyúttal a hangulatát is kifejezheti a tulajdonosa, főleg ha a két oldalát eltérően készíted el.

Fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt mosolyt csalhatsz vele az arcára!

A szükséges varrástudás szintje

Inkább haladóbbaknak.

Két oldalán különböző (vidám és fáradt/szomorú) hangulatot kifejező emoji párna

Elkészítése nem a legegyszerűbb a kör forma és a kisebb minták applikálása miatt, de azért nem is túl bonyolult.

Előkészületek

Legegyszerűbb, ha keresel valamit, aminek 1-2 cm-el nagyobb az átmérője, mint az emoji párnáé, amit szeretnél elkészíteni. Ezen kívül kelleni fog még két, a szem és a száj méretének megfelelő átmérőjű pohár, vagy bögre. (Természetesen megrajzolhatod a kör formákat akár körzővel, vagy spárgás-ceruzás módszerrel is, ahogy neked egyszerűbb.)

Szükséged lesz anyagra és hozzá illő cérnára sárga, kék és piros színben (vagy amilyenben szeretnéd), valamint mind a két oldalán ragasztós közbélésre (elkészítheted egy oldalas ragasztós közbéléssel is, csak azzal kicsit nehezebb szépen megcsinálni).

A szabásminta elkészítése és a szabás

A párnához én egy 26 cm-es belső átmérőjű kelesztőtálat használtam, ezt rajzoltam körbe a pereménél és a szélénél is, majd a külső vonal mentén körbe vágtam. (Csak azért rajzoltam meg a belső, a varrás vonalát is jelző kört, hogy lássam, mekkora lesz ténylegesen az “arc”, és kb. mekkora formák mutatnának jól rajta.) Készíthetsz kisebbet vagy nagyobbat is kedved szerint, csak arra figyelj, hogy minél kisebbre csinálod, annál nehezebb lesz az applikálás is, és az összeállítás is.

1. Rajzold körbe a formádat

1. Rajzold körbe a formádat

2. A megrajzolt alap

2. A megrajzolt alap

Vágd körbe a mintádat és szabd ki a sárga anyagból kétszer.

3. Szabd ki a párna formát

3. Szabd ki a párna formát

Ezután rajzold fel a mindkét oldalán ragasztós közbélés papírral fedett oldalára a szemeket és a száj(ak)at. Én rajzoltam három 4,5 cm átmérőjű kört a szemeknek és egy 10 cm átmérőjűt a szájnak, mivel egy szemet és a szájat később félbe vágtam az emoji párna másik oldalához. A szemekhez én egy gyógyszeres dobozt, a szájhoz pedig a kedvenc teás bögrémet használtam sablonnak.

4. Rajzold fel az applikálandó részeket ragasztós közbélésre

4. Rajzold fel az applikálandó részeket ragasztós közbélésre

Némi ráhagyással vágd körbe a közbélést és vasald fel a megfelelő színű anyagdarabok hátoldalára.

5. Vasald fel a kivágott közbélést

5. Vasald fel a kivágott közbélést

Vágd körbe pontosan a közbélésen lévő jelölés szerint a részeket, és amelyiket szükséges, vágd ketté.

6. Vágd méretre a szemeket és szájakat

6. Vágd méretre a szemeket és szájakat

(Ha csak egy oldalán ragasztós közbélésed van, akkor először egy darab anyagra vasalj ragasztós közbélést, majd ebből szabd ki az applikálandó részeket és utána vágd körbe. Az applikálás előtt pedig sűrűn gombostűzd rá az alapra, vagy még jobb, ha ráférceled, mert könnyen elmozdulhat, ahogy körben felvarrod.)

Összeállítás

Húzd le a két oldalán ragasztós közbélés hátoldaláról a papírt, és helyezd rá ragasztós oldalával lefelé a kör alapok színoldalára az arc részleteit a vasalódeszkádon. Igazgasd el a részeket úgy, ahogy a legjobban tetszik, ha szükséges, le is vághatsz belőlük (én a szomorú fej szájának az egyenes oldaláról vágtam le egy keskeny részt, mert így jobban tetszett). Végül óvatosan, részenként, vasalással rögzítsd őket.

7. Tedd a helyükre az arcok részleteit

7. Tedd a helyükre az arcok részleteit

Most következik a legnehezebb feladat, a szemek és a szájak applikálása. A szép végeredmény érdekében használj az applikálandó részekhez nagyon hasonló színű cérnát, közepes szélességű cikcakk öltést, és kicsi öltésnagyságot. Ha van applikáló talpad, akkor az nagyban megkönnyíti ezt a műveletet. A viszonylag kis ívek miatt lassan dolgozz, és folyamatosan igazgasd az anyagot.

8. Applikáld fel az arc részleteit

8. Applikáld fel az arc részleteit

Fordítsd egymással szembe a két színoldalt és kb. 1 cm-es varrásszélességgel varrd össze úgy, hogy az alján kb. 10 cm-nyi részt a legnagyobb öltéshosszúsággal varrjál.

9. Varrd össze a párna két oldalát

9. Varrd össze a párna két oldalát

A varrásszélességet vasald szét úgy, hogy mind a két oldalról vasald meg. (Ennek következtében kifordítva sokkal szebben fog kinézni.)

10. Vasald meg a varrásszélességet

10. Vasald meg a varrásszélességet

Bontsd ki a nagy öltésszélességgel varrt szakaszt, és fordítsd ki a párnát.

11. Fordítsd ki a párnádat

11. Fordítsd ki a párnádat

Tömd ki valamilyen tömőanyaggal annyira, amennyire jónak látod, majd tűzd össze a nyílást, és nézd meg, hogy tetszik-e a végeredmény?

12. Nézd meg, milyen lesz

12. Nézd meg, milyen lesz

Ha elégedett vagy a végeredménnyel, akkor apró, láthatatlan öltésekkel varrd össze a nyílást, és ezzel kész is vagy!

13. A párna álmos (vagy szomorú) oldala

13. A párna álmos (vagy szomorú) oldala

Jó munkát!

Kata