Szabás során nagyon fontos az anyag száliránya, de mit is takar ez, és miért annyira fontos?

A szálirány jelentése és jelentősége

Az anyag száliránya a hosszanti oldalával, gyári szélével, vagyis szöveteknél a szövött széllel párhuzamos.

Kötött anyagoknál ez megegyezik a kötés irányával.

A szálirány betartása

Szabáskor nagyon fontos a szálirány betartása. Ugyanis ha anyagspórolás, vagy egyéb okból nem figyelsz rá, akkor akár az egész ruhadarab hordhatatlan, vagy deformált lehet.

A textilanyagok rugalmassága ugyanis eltérő a különböző irányokban. Jellemzően hosszirányban a legkevésbé rugalmasak. Keresztirányban rugalmasabbak, és átlós irányban nyúlnak a leginkább. (Ezért készül átlósan, azaz 45°-os szögben szabva a ferdepánt, mert így alakítható a legkönnyebben.)

Ha kicsit is ferde szálirányban szabod ki mondjuk a ruha elejét és hátát, akkor az oldalvarrás  mentén később el fog csavarodni (gondolom te is találkoztál már ilyen pólóval). Ugyanez előfordulhat például nadrággal is.

A szabásmintákon mindig jelöve van a szálirány, egy hosszú nyíllal. Akkor nem szokták feltüntetni, ha a kiszabandó részt hajtásvonalra kell helyezni, mert ebben az esetben a hajtásvonal megegyezik a száliránnyal.

Ha magadnak készítesz szabásmintát, akkor a szálirány általában az eleje középvonallal párhuzamos minden alkatrész esetében.

Kata

 

2018-05-29T20:58:43+00:00Kategória: Tudástár|Címke: |

Mondd el a véleményed!

Loading...