Ezzel a cikksorozattal segíteni szeretnék  neked abban, hogy könnyebben ki tudd választani azt a varrógép talpat, amivel a legkönnyebben és legegyszerűbben tudod megvarrni amit szeretnél, és egyúttal jobban ki tudd használni az ezekben a talpakban rejlő lehetőségeket.

Ebben a bevezető részben az alap tudnivalókat foglaltam össze.

Milyen szintű varrástudás kell hozzá?

Egészen kezdő szinttől hasznos.

A varrógép talpak típusai, fel- és leszerelési módjuk

A varrógép talp alapvető feladata, hogy az összevarrandó anyagrétegeket egymáshoz és a továbbító fogazathoz szorítsa, ezzel biztosítva a megfelelő varrat létrejöttét.

Ezen kívül különböző extra funkciókat is elláthatnak az egyes speciális kialakítású varrógép talpak (pl. hajtásokat raknak a felső anyagba, vagy behajtják a szélét.)

A különböző varrógépekhez kapható talpaknak alapvetően 2 típusa van:

 • szárral egybeépített,
  ezeket csavarral lehet felerősíteni, és jó néhány változatban léteznek. Vagyis mielőtt ilyen talpat veszel, meg kell tudnod, hogy a te gépedre milyen való. Ha már tudod a típust, akkor valószínűleg tudsz venni hozzá olyan átalakító szárat, amelyre aztán egyszerűen rá lehet tenni a pattintós talpakat.
 • pattintós,
  Pattintós varrógép talp

  Pattintós varrógép talp

  ezeknek nincs száruk, egyszerűen csak fel kell pattintani őket a varrógépen lévő talpszárra. (Ebben az esetben is jó, ha utánanézel, hogy milyen talpszára van a gépednek, mert néhány bonyolultabb műveletre képes talp csak szárral egybeépítve kapható.)

A varrógép talp szárának felfogatása alapján három fő csoportot különböztethetünk meg:

 • alacsony felfogatásút (low shark), ezek szárhossza kb. 1,5 cm a (csavar helyének közepéig mérve)
 • magas felfogatásút (high shark), ezek szárhossza kb. kétszer akkora, mint az alacsony típusé, és főleg a régebben gyártott gépeken alkalmazták őket
 • speciális, csak az adott géptípushoz valót: szerencsére kevés géptípusnak van ilyen speciális talpakra szüksége, viszont ha tiéd ilyen, akkor sajnos valószínűleg csak az eredeti, nem túl olcsó talpakból válogathatsz.
Alacsony felfogatású (low shark) varrógép talpszár

Alacsony felfogatású (low shark) varrógép talpszár

A nyomótalp készülhet fémből és műanyagból is. A fém előnye, hogy (elvileg) tartósabb , a műanyag viszont átlátszó, így jobban látod a készülő varratot.

A legtöbb talptípusból lehet kapni olcsó, úgynevezett “utángyártott” verziót, így ha nem vagy meggyőződve arról, hogy feltétlen szükséged van egy adott talpra (vagy csak nagyon ritkán használnád), akkor takarékos megoldás lehet ilyet beszerezni. Ezeket közvetlenül a távol keletről (Kína, Shang Hai) is meg lehet rendelni, sokszor postaköltség mentesen (pl. eBay, vagy AliExpress oldalakról). Az én tapasztalatom egyébként az, hogy ezek az olcsóbb varrógép talpak sem feltétlenül rosszabbak, mint a “neves” gyártók darabjai (legalábbis nem annyival, amennyit az árkülönbség indokolna).

A varrógép talp felszerelése

Maga a nyomótalp legtöbbször két részből áll:

 • a talpszárból, amit csavar segítségével lehet felfogatni, és a
 • a talpból, amit egyszerűen csak a helyére kell pattintani.
  (Vannak olyan típusú gépek, illetve speciális célú talpak, amelyek egy egységet képeznek, ezeket egyben lehet fel- és leszerelni.)

A pattintós talp leszereléséhez csak meg kell nyomni a talpszár hátulján lévő talprögzítő kart.

Pattintós talp levétele

Pattintós talp levétele

Felhelyezéskor egyszerűen tedd a talpat pontosan a talpszár vájata alá, engedd le a talpemelőt, és nyomd meg a talprögzítő kart, hogy a helyére pattanjon a talp.

Pattintós varrógép talp felhelyezése

Pattintós varrógép talp felhelyezése

Ha a talpszárat szeretnéd leszerelni, akkor ahhoz egyszerűen csak csavard ki a tartó csavart.

Varrógép talpszárának leszerelése

Varrógép talpszárának leszerelése

Felszereléskor figyelj arra (főleg egyes bonyolult szerkezetű speciális talpaknál), hogy a felfogató rész megfelelő helyzetben legyen. Ha a helyén van, akkor tedd vissza és csavard be a rögzítő csavart.

Kata

 

Érdekel a tanfolyam!

Hasznos volt a cikk?

Ez a cikk az Alapozó online varrótanfolyam egyik leckéjének a részlete.
Ha érdekel a többi is, akkor kattints a gombra!

Érdekel a tanfolyam!