Mindenkivel előfordul, hogy nem úgy sikerül egy varrat, ahogy szerette volna, így kénytelen azt kibontani. De akkor is bontásra kényszerülsz például, amikor elromlik valamiben a cipzár, és ki kell cserélned.

Ha viszonylag gyorsan szeretnél ezzel a művelettel végezni, de nem szeretnéd kockáztatni az anyagod épségét, akkor jó, ha megismerkedsz a varrat bontás fortélyával.

A szükséges varrástudás szintje

Egészen kezdő szinttől.

Varrat kibontása szakszerűen

Varrat bontásakor a legfontosabb, hogy bármilyen csábító is, eszedbe se jusson a kisollóval (vagy a varratbontó élével) a két anyagréteg között átvágni a varratokat, mert ugyan így haladós a bontás, de nagy az esély arra, hogy belevágsz az anyagba is.

A bizonságos varratbontáshoz a legcélravezetőbb egy speciális varratbontó használata, vagy ha nincs kéznél, akkor akár egy gombostű is megteszi.

Először is kezd azzal, hogy a bontó hegyét bedugod egy öltés alá, és az élével elvágod a cérnát. (Ha nincs bontód, akkor egy gombostűvel lazítsd meg az öltést, és egy kézimunka olló hegyével vágd el.)

1. Kezd el bontani a varratot

1. Kezd el bontani a varratot

Bontsál ki még 2-3 centiméternyi varratot úgy, hogy amikor bedugod a bontó hegyét, kicsit fordíts rajta, ezzel megemeled az öltést, és megakadályozod, hogy az éle elvágja. A végén vágd le a cérnát.

2. Bontsál ki még pár öltést

2. Bontsál ki még pár öltést

Fordítsd át az anyagot  a másik oldalára, és ha kell, a bontott rész kezdetén vágd el a cérnát.

3. Vág el a cérnát a másik oldalon

3. Vág el a cérnát a másik oldalon

Fogd meg a kilógó cérnát, és jó erősen húzd meg.

4. Húzd ki a cérnát amennyire tudod

4. Húzd ki a cérnát amennyire tudod

Vágd el a cérnát a tövénél, és fordítsd vissza az anyagot. Óvatosan körömmel, a bontó hegyével, kis kefével vagy gombostűvel hozd fel a szálat, és most ezen az oldalon húzd meg amennyire tudod, és megint vágd el a tövénél.

Ha olyan részhez érsz, ahol megerősítetted a varratot, akkor azt csak öltésenként tudod a bontóval kibontani.

5. Megerősített rész bontása

5. Megerősített rész bontása

Amennyiben egy díszítő varratnak csak egy részét szeretnéd kibontani, akkor a bontást kezd középtájt, és onnan haladj előbb az egyik, majd a másik irányba. Ha elértél a bontandó rész végéhez, akkor a fonák oldalról húzd meg a szálat, hogy áthúzza oda a színoldalról a szálvéget. A varrat pótlásakor igyekezz ugyanakkora öltéshosszúságot használni, és amennyire lehet, ugyanolyan cérnát és tűt. A varrást kezdjed a kibontott résznél pár öltéssel arrébb úgy, hogy a tűt igyekezzél pontosan egy leöltés helyére szúrni, és a varrat másik végén is varrjál pár öltéssel a kibontott rész utánig. A kilógó cérnát először a színoldalról vágd le, majd a fonák oldalon húzd meg a szálat, és úgy vágd le.

Kata