Az applikálás egy sokféleképpen használható díszítési módszer.

Többféle technikával is készíthető, most a leggyakrabban alkalmazott módszert mutatom meg, ami egyúttal a legsokoldalúbban is használható.

Milyen szintű varrástudás kell hozzá?

Egészen kezdő szinttől hasznos.

Applikálás – a legegyszerűbb módon

A legegyszerűbb módszer az, amikor sűrű cikkcakk öltéssekkel varrod fel a rátétet.

Használhatod lakástextileken, párnákon, táskákon, vagy akár ruhákon is.

Ez a módszer alkalmas a legtöbb olyan anyagnál, amelyik nem nyúlós. Fontos szempont még az is, hogy a rátétnek használt anyagok ne engedjék a színüket, és hogy felhasználás előtt ne felejtsd el beavatni őket az alapnak használt anyaggal/ruhadarabbal együtt.

Az applikáláshoz szükséged lesz az applikálandó mintának megfelelő anyagdarabokra, valamint kétoldalas ragasztó fátyolra, aminek az egyik oldalán papír van.

Kezdésnek rajzold fel az applikálandó mintát a ragasztó fátyol papíros oldalára, majd kis ráhagyással vágd körbe. Anyagtakarékosságból az egy színű részeket rajzold egy csoportba.

Rajzold fel az applikálandó részeket ragasztós közbélésre

Rajzold fel az applikálandó részeket ragasztós közbélésre

Vasald fel a minta anyagának a hátuljára a körbevágott közbélést, majd vágd körbe pontosan a jelölés mentén.

Vágd körbe a részeket

Vágd körbe a részeket

Húzd le a ragasztós közbélés hátuljáról a papírt, és tedd a helyükre a minta alkotóelemeit. Ideiglenesen, amíg rendezgeted, gombostűvel is rögzítheted. Ha már tetszik az elrendezés, akkor vaslóval rögzítsed. Ha a minta egyes részei átfedik egymást, akkor két lehetőséged van:

  • először csak az alul lévő részeket vasalod fel, és ha azt már körbe tűzted, akkor vasalod rá a felül lévő részeket,
  • minden részt egymásra ragasztasz, és utána varrod körbe őket.

Az, hogy melyik a célszerűbb, a minta határozza meg, de ha több, mint 2 réteg kerülne egymásra, akkor a második módszer célszerűbb lehet, mert nem lesz olyan vastag a sok tűzéstől a minta.

Helyezd el a minta részeit

Helyezd el a minta részeit

A felvasalt részeket sűrű cikcakköltéssel, applikáló talppal varrd körbe. A cikkcakk öltés sűrűségét és szélességét az anyag foszlóssága és vastagsága alapján határozd meg úgy, hogy kis darab maradék anyagon készíts próbavarrást. A körbe varrást úgy kezd el, hogy a tű egyik oldalt közvetlenül az applikálandó rész mellett szúrjon az anyagba.

Varrd körbe a felragasztott részeket

Varrd körbe a felragasztott részeket

Ha sarokhoz érsz, akkor hagyd a tűt az anyagban az applikálandó részen kívül, emeld fel a talpat, és igazítsd el az anyagot. Ugyanezt megteheted akkor is, ha nagyon meredek ívet kell körbe varrnod.

Fordulásnál hagyd a tűt az anyagban

Fordulásnál hagyd a tűt az anyagban

Minél kisebb ívben varrsz, annál lassabban haladjál, és közben a két kezeddel két oldalról finoman irányítsd az anyagot.

Varrás közben finoman irányítsd az anyagot

Varrás közben finoman irányítsd az anyagot

Ha kedvet kaptál a megvarrásához, akkor itt megtalálod az Emoji párna leírását.

Jó munkát!

Kata