Akár dekorációnak, vagy akár ajándékok átadására is alkalmas ez a karácsonyi zokni, amit elkészíthetsz többféle anyagból. Rátéttel, vagy hímzéssel pedig teljesen egyedivé varázsolhatod.

A szükséges varrástudás szintje

Egészen kezdő szinttől.

Karácsonyi zokni

Én most egy viszonylag alap verziót mutatok meg. Egyszerű fazonnal, mintás anyagból készül, a díszítése az egyszínű szegély, és a színben harmonizáló akasztó.

Megvarrhatod egyszínű anyagból is és díszítheted rátét mintával, például a megajándékozott nevének kezdő betűjével.

Előkészítés

Az általam készített zokni kb. 35 cm magas, és 25 cm széles.

Ehhez szükséges anyagok:

  • szabásminta (a nyomtatáshoz itt találsz segítséget),
  • mintás anyag a zokninak kb. 60 x 40 cm,
  • egyszínű anyag a szegélynek 35 x 15 cm,
  • 13 cm hosszú szalag az akasztóhoz (az enyém 2,5 cm széles volt).

Először nyomtasd ki a szabásmintát, vágd körbe a vonalak mentén, majd ragaszd össze a két darabot a jelölésnél. (A szabásminta tartalmazza a szükséges varrásszélességet.)

Hajtsd félbe hosszában a mintás anyagot, tűzd rá a zokni szabásmintáját, és szabd ki. (Ha nem félbehajtott anyaggal dolgozol, akkor ügyelj rá, hogy úgy szabd ki, hogy a nyomtatott fele egyszer felfelé, és egyszer pedig lefelé legyen az anyagon.)

A kiszabott részek

A kiszabott részek

Összeállítás

Fektesd egymásra színoldalával befelé a zokni részeit, majd varrd össze 1,5 cm varrásszélességgel.

A zokni orránál és a sarkánál vágd keskenyre a varrásszélességet, hogy kifordítás után szépen mutasson. Ugyanezért a homorú íven (a lábfej és a boka találkozásánál) készíts néhány bevágást úgy, hogy azért ne vágj be egészen a varratig. Majd fordítsd ki a zoknit.

Vágd keskenyre a domború ívek varrásráhagyását

Vágd keskenyre a domború ívek varrásráhagyását

Vágd be több helyen a homorú ív varrásráhagyását

Vágd be több helyen a homorú ív varrásráhagyását

A pánt anyagát fordítsd színével befelé keresztben, és varrd össze 1,5 cm varrásszélességgel a keskeny oldalán. Ezután hajtsd hosszában félbe úgy, hogy a varrat belülre kerüljön. Az akasztónak szánt szalagot hajtsd félbe, és gombostűzd rá a pántra ott, ahol az előbb összevarrtad. Figyel rá, hogy a szalag nyitott széle a pánt nyitott széle felé mutasson.

Hajtsd félbe a kész pántot, és tűzd rá az akasztót

Hajtsd félbe a kész pántot, és tűzd rá az akasztót

Tedd bele a pántot a zokni szárába úgy, hogy a nyitott széle felfelé álljon, és az akasztó a zokni és a pánt között legyen. Gombostűzd oda több helyen, de össze is fércelheted, ha úgy biztosabbnak érzed.

Gombostűzd a zokni belsejébe a pántot

Gombostűzd a zokni belsejébe a pántot

Tedd a varrógép talpa alá úgy, hogy a pánt legyen felül, és onnan kezdve, ahol az összevarrás (és alatta az akasztó) van, 1,5 cm varrásszélességgel varrd össze körben a pántot a zokni szájával.

Varrd össze a pántot és a zoknit

Varrd össze a pántot és a zoknit

Ugyanebben a helyzetben fordítsd felfelé a pántot, és az előbb elkészített varratot tűzd meg tűszélesen. (A zokni szájánál a zokni belső oldala felől kell varrnod.)

Tűzd le a varrást

Tűzd le a varrást

Befejezésül hajtsd le a pántot, és el is készültél!

A kész karácsonyi zokni

A kész karácsonyi zokni

Jó munkát!

Kata