A mikulás sapka sokféle méretben elkészíthető, és ennek függvényében számtalan célra használható.  Rejthet ajándékot, díszítheti az ablakpárkányt, vagy a büfé asztalon a pezsgős üveget is. 

A szükséges varrástudás szintje

Inkább haladóbbaknak.

Mikulás sapka, vagy tölcsér

Most egy közepes méretűt mutatok be, amit egyszerűen az asztalra, vagy az ablakpárkányra állíthatsz, vagy ráteheted valamire, de felakasztva meglepetést, vagy valamilyen dekorációt is rejthet.

Én polár anyagot használtam hozzá, ami jó mutat, de nem túl egyszerű több réteggel dolgozni, így nagyon kezdőknek nem ajánlom

Megvarrhatod vászon anyagból, főleg ha valami nehezebbet szeretnél bele tenni.

Előkészületek

A kész sapka kb. 18 x 30 cm méretű.

Az elkészítéséhez szükséges:

  • szabásminta (a nyomtatáshoz itt találsz segítséget),
  • 40 x 40 cm piros anyag,
  • 40 x x 40 cm fehér anyag,
  • 13 cm piros szalag.

Nyomtasd ki a szabásmintát, vágd ki, majd ragaszd össze a jelölésnél. (A szabásminta már tartalmazza a varrásszélességet.)

Színével befelé hajtsd félbe mind a két anyagot. A piros anyagból szabd ki a tölcsér formát, majd vágd le a szabásminta vonalkázott részét, és a fehér anyagból szabd ki kétszer. A sapka végére tehetsz fehér pompont, vagy mint én, textilből készített gombócot. Ha ez utóbbit választod, akkor szabd ki hozzá a fehér anyagból a kört is.

A kiszabott részek

A kiszabott részek

Kezdetnek készítsd el a pompont, vagy a textil golyót.

Utána készítsd el a sapka szegélyét. Ehhez színével befelé hajtsd félbe az anyagot, és varrd össze 1,5 cm szélesen a rövid oldalát. ugyanezt csináld meg a másik darabbal is.

Varrd össze a sapka szegélyeit

Varrd össze a sapka szegélyeit

Bújtasd bele az egyiket a másikba úgy, hogy a színoldalaik találkozzanak.

Ha polár anyaggal dolgozol, akkor a széthajtott varrásszélességek ne kerüljenek egymás fölé, mert nagyon vastag lesz a végére.

Bújtasd egymásba a két részt

Bújtasd egymásba a két részt

Varrd össze a kisebbik ív mentén 1,5 cm varrásszélességgel, majd hajtsd ki, és férceld meg körben a varrás mentén.

Fordítsd ki, és férceld meg a varrást

Fordítsd ki, és férceld meg a varrást

Színével befelé hajtsd félbe hosszában a piros anyagot, és 1,5 cm varrásszélességgel varrd össze. Attól függően, hogy szeretnél-e a végére pompont, vagy sem (és ha igen milyen módszerrel), a végén fejezd be a varrást úgy, hogy maradjon egy kid nyílás. (Én kb. 1 cm-t hagytam nyitva a hajtott széltől.) A csúcs felesleges részét vágd le.

Varrd össze a tölcsér formát

Varrd össze a tölcsér formát

Összeállítás

Fordítsd ki a sapkát, a csúcsánál a varrásszélességet ügyesen hajtsd szét, és hagyjál kb. 1-1,5 cm-t befelé fordulva, ide dugd be a pompont, és kézzel, apró öltésekkel varrd hozzá a piros anyaghoz.

Hajtsd be a csúcs varrásszélességét

Hajtsd be a csúcs varrásszélességét

Varrd a helyére a pompont

Varrd a helyére a pompont

A sapka belső felébe tűzd bele az elkészült pántot, aminek érdemes összefércelni előtte a nyitott szélét is. Az akasztónak való szalagot félbehajtva a hátsó varráshoz, a piros és a fehér anyagok közé tedd be.(Ha fonalból készíted a pompont, akkor csak egy kicsi lyukat hagyjál a végén, amin keresztül bedughatod a pompon tartó szálát, amit varrj hozzá szintén az anyaghoz.)

Tűzd bele a sapkába a pántot

Tűzd bele a sapkába a pántot

Hajtsd fel a pántot, és a sapka felől tűszélesen tűzd le a varrásszélességet.

Tűzd meg a varrásszélességet

Tűzd meg a varrásszélességet

Befejezés

Hajtsd le a pántot, és el is készült a sapka (vagy tölcsér).

Az ajándék, vagy dekoráció tárolásán kívül, önmagában felállítva is használhatod (de persze tehetsz köré egyéb dekorációt is).

Mikulás sapka

Mikulás sapka

Pezsgős, vagy boros üvegen is jól mutat.

Pezsgős üvegen

Pezsgős üvegen

Jó munkát!

Kata