A leghétköznapibb naplót, vagy naptárat is feldobhatod, és egyben többlet funkciókkal is elláthatod, ha varrsz rá egy csinos borítót. De akár egy könyvnek is védelmet, vagy egyedi megjelenést biztosíthat.

A szükséges varrástudás szintje

Inkább haladóbbaknak.

Napló, naptár, vagy könyv borító

A borító három részből áll össze: magából a külső borítóból, valamint a fedőlap és a hátlap belső borítóiból. Ezeket megcsinálhatod teljesen simára is, vagy tehetsz rájuk különböző zsebeket. Én a fedőlap belső borítójára négy kártyatartó zsebet tettem, a hátlap belső borítójára pedig egy függőleges zsebet jegyzetlapoknak.

Előkészületek

Kezd azzal, hogy leméred a beborítandó naplót, naptárat, vagy könyvet.

Ehhez mérd le a magasságát, majd pedig összecsukott állapotban a szélességét a hátlap szélétől a gerincen át az eleje széléig. (Az enyém 21,2 x 31,2 cm.) A lemért méretekhez adjál hozzá pár mm-t attól függően, hogy milyen vastag az anyagod, hogy biztosan beleférjen a végén. (Én 0,3 cm-t adtam hozzá, és pont passzolt a készen.)

Mérd le a méreteket

Mérd le a méreteket

Az így kapott méretekhez adjál hozzá körben 1,5 cm varrásszélességet, és szabd ki egyszer a külső borítónak és egyszer a bélésnek szánt anyagból. (Nekem 24,5 x 34,5 cm.)

Érdemes olyan anyagot választani, ami nem túl merev, de nem is nagyon átlátszó, a bélés pedig lehet valami színben hozzá illő egyszínű, de akár ugyanaz az anyag is. (Az én anyagom kicsit átlátszó, így körben átüt a varrásszélesség, amit ugyan megelőzhettem volna, ha alábélelem ragasztós közbéléssel, de attól meg már túl merev lett volna…)

A belső rész szélessége maximum a borító 2/3-a legyen (illetve ha kártya tartót is szeretnél bele, akkor kb. 10 cm az ideális), erre jön még a varrásszélesség.

Ezt a méretet szabd ki 1x a fedőlap borítójának a bélés anyagodból, de akár a fő anyagból is készülhet (mint nálam). A kártyatartóhoz hosszirányban kártyánként 8 cm-t számoljál pluszban. (Én 4 zsebet készítettem bele, így egy 56,5 x 13 cm darab kellett.)

A kártyatartóhoz először is rajzold be a tűzésvonalakat. Az első a tetejétől 5,5 cm-re legyen, a többi pedig mindig 12 cm-re az előzőtől. A bejelölt vonalakon tűszélesen tűzd le az anyagot, majd készíts el a zsebeket úgy, hogy a tűzésvonalakat 8 cm-re feljebb hozzágombostűzöd az anyaghoz. A hátoldalról vasald meg, majd a két oldalán 0,5 cm-es segédvarrattal rögzítsd a hajtásokat.

A félkész kártyatartó zsebek

A félkész kártyatartó zsebek

A kártyatartó rész színoldalára terítsd rá színével szemben a hátoldalát, és varrd össze a jobb oldalát. (Figyelj rá, hogy a zsebek nehogy fejjel lefele álljanak a végén.) Fordítsd egymásnak háttal a fonák oldalakat, és tűszélesen tűzd meg a varrást. A másik oldalt a segédvarrás mentén varrd oda a zsebekhez a hátoldalt is.

A kész zsebes borító

A kész zsebes borító

A hátlap borítójának a zsebe 2,5 cm-el keskenyebb a borítónál. Mind a borítót, mind a zsebet egyszerűen az anyag kettéhajtásával készítettem el (így 1 db 24,5 x 23 cm-es és 1 db 24,5 x 18 cm-es anyagot szabtam neki), amit tűszélesen letűztem. Végül a két darabot egymásra helyeztem, és a nyitott szélek mentén 0,5 cm szélesen egy segédvarrással egymásra rögzítettem.

A hátsó borító és a jegyzet tartó zseb

A hátsó borító és a jegyzet tartó zseb

Összeállítás

Terítsd ki színoldalával felfelé a bélést, majd tedd a bal oldalra a kártyatartós részt, a jobb oldalra pedig a másikat ugyanúgy, ahogy majd a kész darabon lesznek, és gombostűzd oda.

A zsebek elhelyezése a bélésen

A zsebek elhelyezése a bélésen

Ezután a tetejére tűzd rá a színoldalával lefelé a külső anyagot. Ha nincs gyakorlatot több réteg anyag pontos összevarrásában (vagy csak biztosra mennél), akkor körben össze is fércelheted a rétegeket. A biztonság kedvéért egyik oldalon be is rajzolhatod a kész méretet (ami nálam 21,5 x 31,5 cm), majd varrd össze körben úgy, hogy alul a két zsebes rész között nyitva hagyod. Ne felejtsd el megerősíteni a varratot ott ahol a belső borítók kezdődnek. Végül átlósan vágd le a varrásráhagyást a sarkokon ügyelve, hogy bele ne vágj a varratba.

A kész borító kifordítás előtt a bélés felől

A kész borító kifordítás előtt a bélés felől

Fordítsd ki a borítót a nyíláson át, közben igazgasd el a varrásráhagyást. A nyílást tűszélesen tűzd le, és kész is vagy!

A napló borító kártyatartós belső fele

A napló borító kártyatartós belső fele

A napló borító jegyzettartós belső fele

A napló borító jegyzettartós belső fele

Jó munkát!

Kata