Sokszor van úgy (főleg akinek a konfekcióipar szerint nem arányosak a körméretei a magasságával), hogy az amúgy tökéletes nadrág szára túl hosszú. Ilyenkor lehet próbálkozni különböző felhajtásokkal, de az igazi megoldás a nadrág szárának megfelelő méretre vágása.

A szükséges varrástudás szintje

Egészen kezdő szinttől.

Nadrág szárának méretre vágása

Mielőtt nekiállnál, ne felejtsd el, hogy előbb mindig mosd ki az új nadrágot, mert jó eséllyel össze fog menni valamennyit!

A megfelelő hossz megállapítása

Első lépésként találd ki, hogy milyen hossz lenne az ideális.

Ehhez először is döntsd el, hogy főleg milyen cipővel fogod majd hordani. Mert az a szárhossz, ami jól mutat egy magasabb sarkú cipővel, az túl hosszú lehet lapos sarkúval. Illetve, ha lapos sarkúhoz igazítod a hosszát, az magasabb sarkúval túl rövidnek tűnhet. A kompromisszumos megoldás pedig lehet, hogy egyikkel sem fog jól mutatni…

Ha megvan a cipő, akkor próbáld fel vele a nadrágot, és hajtsd fel a megfelelő magasságban, majd gombostűvel rögzítsd a felhajtást.

A megfelelő magasságot bejelölni úgy a legegyszerűbb, ha felállsz egy stabil felületre (kis asztalra, vagy akár egy lépcsőre), és valaki segít benne.

Ha egyedül vagy, akkor próbálgasd a különböző magasságú felhajtásokat, amíg meg nem találod az ideálisat.

Nadrág hossz egy másik nadrág alapján

Ha van egy olyan nadrágod, aminek pont olyan a hossza, mint amilyenre a mostanit szeretnéd, akkor azt használhatod mintának, így a próbálgatást el is hagyhatod.

Ahhoz, hogy pontosan át tudd jelölni a hosszt, fogd össze a két nadrágot a lábak között és a derék részén.

Fogd össze a két nadrágot a csípő résznél

Fogd össze a két nadrágot a csípő résznél

Fektesd őket kisimítva egymásra, majd jelöld meg a megfelelő hosszúságot.

Mekkora legyen a felhajtás?

Attól függően, hogy hogy akarod felhajtani, többféle méret is szóba jöhet.

A leggyakoribb, hogy duplán visszahajtva varrod fel a szárat, ebben az esetben 3-5 cm-ert számolj a felhajtásra.

Azonban, ha olyan vastag az anyag, amit duplán visszahajtva már nem biztos, hogy átvinne a varrógéped az oldalvarrásoknál, akkor felhajthatod szimplán is, ebben az esetben 1,5-2,5 cm-ert kell ráhagynod, és felhajtás előtt tisztázd is el a vágás vonalát.

Ugyanígy 1,5-2,5 cm a ráhagyás akkor is, ha elegánsabb nadrágról van szó, amit láthatatlan öltésekkel fogsz majd felvarrni. Ebben az esetben is tisztázd el a vágásvonalat.

A nadrágszár levágása

Ha megvan az ideális nadrághossz, akkor add hozzá a felhajtáshoz szükséges méretet, hogy kiderüljön, mennyit kell levágni.

Ha elég hosszú a nadrág, akkor egyszerűen csak levághatod a szükséges magasságban, azonban az is lehet, hogy ehhez előbb le kell bontanod a mostani felhajtást.

Mielőtt levágnád, ellenőrizd le, hogy egyforma hosszú lesz-e (sokszor már gyárilag is van némi eltérés a két szár hossza között). Ehhez fogd össze a lábak között és a csípőnél, fektesd egymásra a szárakat, és egyeztesd a külső és belső szár hosszát egyaránt.

Mérd egymáshoz a nadrágszárakat

Mérd egymáshoz a nadrágszárakat

Jó munkát!

Kata

 

Érdekel a tanfolyam!

Szeretnéd megtanulni a tisztázást és a felhajtást?

Akkor jelentkezz az Alapozó online varrótanfolyamra, ahol ezt is megtanulhatod!
Ha érdekelnek a részletek, akkor kattints a gombra!

Érdekel a tanfolyam!