Sokszor van úgy (főleg akinek a konfekcióipar szerint nem arányosak a körméretei a magasságával), hogy az amúgy tökéletes nadrág szára túl hosszú. Ilyenkor lehet próbálkozni különböző felhajtásokkal, de az igazi megoldás a nadrág szárának megfelelő méretre vágása.

Egészen kezdő szinttől hasznos.

Nadrág szárának méretre vágása

Mielőtt nekiállnál, ne felejtsd el, hogy előbb mindig mosd ki az új nadrágot, mert jó eséllyel össze fog menni valamennyit!

A megfelelő hossz megállapítása

Első lépésként találd ki, hogy milyen hossz lenne az ideális.

Ehhez először is döntsd el, hogy főleg milyen cipővel fogod majd hordani. Mert az a szárhossz, ami jól mutat egy magasabb sarkú cipővel, az túl hosszú lehet lapos sarkúval. Illetve, ha lapos sarkúhoz igazítod a hosszát, az magasabb sarkúval túl rövidnek tűnhet. A kompromisszumos megoldás pedig lehet, hogy egyikkel sem fog jól mutatni…

Ha megvan a cipő, akkor próbáld fel vele a nadrágot, és hajtsd fel a megfelelő magasságban, majd gombostűvel rögzítsd a felhajtást.

A megfelelő magasságot bejelölni úgy a legegyszerűbb, ha felállsz egy stabil felületre (kis asztalra, vagy akár egy lépcsőre), és valaki segít benne.

Ha egyedül vagy, akkor próbálgasd a különböző magasságú felhajtásokat, amíg meg nem találod az ideálisat.

Nadrág hossz egy másik nadrág alapján

Ha van egy olyan nadrágod, aminek pont olyan a hossza, mint amilyenre a mostanit szeretnéd, akkor azt használhatod mintának, így a próbálgatást el is hagyhatod.

Ahhoz, hogy pontosan át tudd jelölni a hosszt, fogd össze a két nadrágot a lábak között és a derék részén.

Fogd össze a két nadrágot a csípő résznél

Fogd össze a két nadrágot a csípő résznél

Fektesd őket kisimítva egymásra, majd jelöld meg a megfelelő hosszúságot.

Mekkora legyen a felhajtás?

Attól függően, hogy hogy akarod felhajtani, többféle méret is szóba jöhet.

A leggyakoribb, hogy duplán visszahajtva varrod fel a szárat, ebben az esetben 3-5 cm-ert számolj a felhajtásra.

Azonban, ha olyan vastag az anyag, amit duplán visszahajtva már nem biztos, hogy átvinne a varrógéped az oldalvarrásoknál, akkor felhajthatod szimplán is, ebben az esetben 1,5-2,5 cm-ert kell ráhagynod, és felhajtás előtt tisztázd is el a vágás vonalát.

Ugyanígy 1,5-2,5 cm a ráhagyás akkor is, ha elegánsabb nadrágról van szó, amit láthatatlan öltésekkel fogsz majd felvarrni. Ebben az esetben is tisztázd el a vágásvonalat.

A nadrágszár levágása

Ha megvan az ideális nadrághossz, akkor add hozzá a felhajtáshoz szükséges méretet, hogy kiderüljön, mennyit kell levágni.

Ha elég hosszú a nadrág, akkor egyszerűen csak levághatod a szükséges magasságban, azonban az is lehet, hogy ehhez előbb le kell bontanod a mostani felhajtást.

Mielőtt levágnád, ellenőrizd le, hogy egyforma hosszú lesz-e (sokszor már gyárilag is van némi eltérés a két szár hossza között). Ehhez fogd össze a lábak között és a csípőnél, fektesd egymásra a szárakat, és egyeztesd a külső és belső szár hosszát egyaránt.

Mérd egymáshoz a nadrágszárakat

Mérd egymáshoz a nadrágszárakat

Jó munkát!

Kata

 

Érdekel a tanfolyam!

Szeretnéd megtanulni a tisztázást és a felhajtást?

Akkor jelentkezz az Alapozó online varrótanfolyamra, ahol ezt is megtanulhatod!
Ha érdekelnek a részletek, akkor kattints a gombra!

Érdekel a tanfolyam!