Ha szoktál szabni, akkor biztosan szembe kerültél már a kérdéssel, hogy mivel rajzold fel a szabásmintát az anyagra? Nem is beszélve az egyéb, a pontos varráshoz nélkülözhetetlen jelölésről, mint például szűkítő, gomblyuk, vagy illesztési pont.

Mennyire hasznos?

Nagyon.

 

Kell, vagy sem?

Feltétlen ajánlom.

Jelölő eszközök

A szabásvonalak, illesztési pontok, berakások, szűkítők, stb. szabásmintáról az anyagra történő átrajzolására többféle eszközt is alkalmazhatsz.

Jelölő kréta, jelölő ceruza

Jelölésre leggyakrabban úgynevezett jelölő krétát, vagy ceruzát használnak a legtöbben. Ezek kaphatók fehér és színes kivitelben is.

Hátrányuk, hogy könnyen törnek, és a színes verziók sokszor nem távolíthatók el nyomtalanul.

Jelölő kréták és ceruzák

Jelölő kréták és ceruzák

Jelölő filcek

Léteznek különböző jelölő filcek is, amelyek szintén több színben kaphatók. Némelyek víz, vagy gőz (vagyis mosás, vagy vasalás) hatására tűnnek el, míg mások egy adott idő után válnak láthatatlanná.

Hátrányuk a magasabb áruk, és hogy némelyik, az ígérettel ellentétben, sajnos nem tűnik el nyomtalanul.

Szappan

Én személy szerint sok mindent kipróbáltam már, de eddig a legjobban a szappan vált be, így általában ezt használom.

Olcsó, könnyen beszerezhető, és mindenféle anyagból nyomtalanul eltávolítható mosással, vagy szárazon egy ruhakefe segítségével.

Tulajdonképpen bármilyen pipere szappan megfelel a célnak. Régebben a mosakodásnál megmaradt darabkákat hasznosítottam így, mostanában pedig a szállodákban kapott mini szappanokat használom (ezeket boltban is lehet kapni).

Ha szeretnéd kipróbálni, akkor egy éles késsel faragj neki élt (mintha ceruzát, vagy egy botot faragnál) az egyik oldalára, vagy sarkára.

Szappan egészben és faragva

Szappan egészben és faragva

Grafit ceruza

Én sokszor nagyon világos anyagon a körvonalak megrajzolására is HB, vagy B jelölésű grafit ceruzát használok. Ez ugyan nem távolítható el az anyagból, de ha pontosan a vonalon szabsz, akkor azzal egyúttal el is tünteted. Belső vonalak jelölésére ebben az esetben is sokszor megfelelő a szappan is, ami némely világos (sőt, fehér) anyagon meglepően jól látszik, főleg, ha kicsit oldalról nézed.

Rádli

A szabásminták átjelölésére szoktak használni rádlit is, amihez speciális másolópapír is szükséges (dressmaker carbon paper). A másolópapír többféle méretben és színben kapható. Egyik oldala krétaporral van bevonva, ezt kell az anyagra fektetni, erre jön a szabásminta. Ezután a jelölendő vonalakon végig görgetve a rádlit, a másolópapírról a kréta átnyomódik az anyagra.

Hátránya:

  • a másolópapír nem túl költségkímélő, főleg ha egész szabásmintákat szeretnél átmásolni vele,
  • a tüskés rádli a kényesebb anyagokon sérülést okozhat,
  • a rádlival való pontos “rajzolás” nem is annyira egyszerű,
  • ha valahol nem látszik a jelölés eléggé, akkor néha nehéz ugyanabba a helyzetbe visszatenni az anyagot és a szabásmintát,
  • nagy szabásmintaív esetén nehézkes az egyes részek takarékos elhelyezése az anyagon.

Előnye:

megspórolhatod a szabásminta kirajzolásával töltendő időt, és nem kell szétvagdosnod az eredeti szabásmintát. Ha pedig két kerekes másoló rádlid van, azzal egyúttal a szükséges varrásszélességet is átmásolhatod, ami tovább gyorsíthatja a szabást.

Kata