A gomblyuk vágó egy praktikus kis eszköz a gomblyuk gyors és precíz kivágására, bár tény, hogy nem nélkülözhetetlen.

Mennyire hasznos?

Jól jöhet.

 

Kell, vagy sem?

Ajánlom.

Gomblyuk vágó

Maga az eszköz egy kis vésőre hasonlít, aminek az éle általában 1,2 cm széles, és tartozik hozzá egy élvédő is. Létezik szélesebb kivitelben is, de ez az a méret, ami az inggombokhoz is megfelelő.

Gomblyuk vágó éle

Gomblyuk vágó éle

Kapható készletben is, rendszerint valamilyen alátéttel (vágó lap, vagy fa alátét), és/vagy kicsi, kör alakú kiszúróval (a szemes gomblyuk szeméhez) kombinálva.

Nagyon fontos, hogy gomblyuk kivágáskor  tegyél alá valamit, amiben nem tesz kárt (pl. egy vágó alátétet), és amiben nem csorbul ki az éle.

Használatakor jó szolgálatot tehet egy gumi kalapács is, ami megkönnyíti a megfelelő erő kifejtését, különösen ha vastagabb az anyag, vagy életlenebb a gomblyuk vágód.

Nagyon egyszerű a használata, igazítsd az egyik végét a kivarrott gomblyuk egyik végéhez, ügyelve arra, hogy csak az anyaggal találkozzon az éle. Erősen nyomd le, közben finoman “hintáztathatod” is egyik végétől a másikig, vagy üsd meg a tetejét egy gumikalapáccsal. Ha szélesebb a gomblyukad, mint a gomblyuk vágó éle, akkor tedd arrébb, és ismételd meg az előző műveletet.

Gomblyuk kivágás gomblyuk vágóval

Gomblyuk kivágás gomblyuk vágóval

Kata