Varrásnál sokszor kell két, vagy több anyagréteget ideiglenesen egymáshoz rögzíteni a pontos munka érdekében, amit többféleképpen is megvalósíthatsz. A gyors megoldás a gombostű és a rögzítő csipesz, de mikor melyiket és mire használd inkább?

Mennyire hasznos?

Nagyon.

 

Kell, vagy sem?

Feltétlen ajánlom.

Gombostű és rögzítő csipesz

Varrás közben mind a kettő jó, ha kéznél van, és mindig azt használhatod, amelyik az adott műveletnél célszerűbb.

A gombostű

A varrókészlet elengedhetetlen tartozéka, ami nélkül lehetetlen gyors és pontos munkát végezni.

Gombostűt sokféle kivitelben lehet kapni, az egyszerű acél fejűtől a különböző színű és formájú díszes kivitelűig. Az igazság azonban az, hogy egyik véglet sem jó választás.

Az acél fejű gombostű sokszor durva kidolgozású, vagy nem elég hegyes, és így könnyen felsértheti az anyag szálait.

A különböző figurákban (szív, virág, stb) végződő gombostűknek pedig sokszor könnyen lejön a fejük, és általában hamar elgörbülnek.

A legjobb választás az egyszerű színes fejű (vagy más néven üvegfejű) gombostű lehet, aminek nem túl nagy a feje, ugyanis ezek általában jobb minőségűek, és tovább is bírják, mint a díszesebb társaik.

Gombostűk

Gombostűk

Használata minden olyan esetben ajánlott, amikor az anyagrétegeket ideiglenesen kell egymáshoz rögzíteni, kivéve az olyan helyeket, ahol nagyon vastag anyagrétegekről van szó. (És persze van pár eset, amikor jobb, ha inkább a fércelést választod.)

Tárolásukra célszerű beszerezned egy mágneses gombostűtartót, ami azon kívül, hogy biztonságosan tárolja a gombostűket, még időt és bosszúságot is spórolhat neked. Ugyanis amikor varrás közben szeded kifelé a gombostűket, elég, ha csak nagyjából beleteszed a tartóba, az egyenesen beszippantja azokat. Ezen kívül könnyen megtalálhatod és összeszedheted vele a kiborult, vagy a szőnyeg szálai között megbújó példányokat is.

Mágneses gombostűtartó függőlegesen helyzetben

Mágneses gombostűtartó függőlegesen helyzetben

Rögzítő (vagy patchwork) csipesz

Sokszor nagyon hasznos tud lenni ez a többféle méretben és színben is kapható segédeszköz. Például akkor, ha egymáshoz akarsz mérni két ruhadarabot, vagy ha több réteg anyagot szeretnél összefogatni gyorsan és egyszerűen.

Rögzítő csipeszek

Rögzítő csipeszek

Kialakításánál fogva csak az anyag szélén tudod használni, így nem helyettesítheti mindig a gombostűt. És bár stabilan tart még az olcsó változata is, azért figyelj arra, hogy az összefogatott anyagrétegek széthúzhatóak.

Nagy előnye, hogy gyorsan, egyszerűen és nyom nélkül áthelyezhető, vagy eltávolítható az anyagból, és még a kényesebb anyagokat sem sérti fel.

A kisebb (2,5 cm-es) csipeszek az átlagos vastagságú anyagokhoz valók, ha azokat 2-4 rétegben szeretnéd összefogatni. Vastagabb anyagokhoz, vagy több réteghez a nagy (5,5 cm-es) csipeszek a megfelelőek.

Ha külföldi oldalakon keresed, akkor “Quilters Holding Clips” néven találhatod meg különböző darabszámú kiszerelésben. Szerintem nem érdemes drága, “neves” fajtát venni belőle. Nekem is teljesen névtelen (kínai) gyártmány van, de tökéletes minőségű.

Kata